Mennyi idő alatt lesz kész?

A tervezés időszaka pár naptól több hónapig tarthat, attól függően, mit akar a megrendelő, és hányszor változtatja meg az elképzelését. Nem bántani szeretném ezzel az érdeklődőt, de higgye el: sokan vannak, akik meggondolják magukat menet közben!

Zöld kapus cserépkályha

Ha a tervet átbeszéltük a kivitelezővel és végleges döntést hoztunk, akkor lehet megrendelni a csempét és egyéb anyagokat. Ezek a rendeléstől számítva 2-8 hét alatt érkeznek meg. A hosszú átfutás azért van, mert a gyártók a rendelés birtokában fognak hozzá a gyártáshoz. Ez bizony idő, mert az anyagnak ki kell száradnia égetés előtt.

A kályha felépítése 5-12 napot vesz igénybe, a bonyolultságától függően. Ezt megelőzheti esetleg egy alapozás, ha az aljzat nem elég erős ahhoz, hogy viselje a kályhánk terhét. 

Arról most itt nem is beszélünk, hogy mi van akkor, ha kéményünk sincs az adott helyen. Csak a kályháról van szó.

Az építés lassú folyamat. Nem azért, mert a kályhás egy „lusta fajta”, hanem, mert az agyag, mint kötőanyag nehezen szikkad. Nem lehet túl sokat építeni egyszerre, mert megrogyik az építmény a saját súlyától.

Ahogy a kályha felépült, meg lehet kezdeni a szárító fűtést (erről külön fejezet nyújt felvilágosítást). Egy hónap elteltével már rendes fűtésre használhatjuk a kályhánkat.