Téglakályha

A téglakályha legegyszerűbben úgy írható le, hogy műszaki tartalmában és működésében mindenben megegyezik a cserépkályhával, csak a külső burkolata (falazata) nem mázas kerámia elemekből épül, hanem normál falazó téglából.

A téglakályha egyfelől költségcsökkentés miatt jelent meg a tüzelőszerkezetek palettáján, másrészt viszont a tégla, mint építőanyag vizuális élményként is funkcionál.

Íves téglakályha sütővelA cserépkályha elemek széles méret- és formaválasztékot adnak, de a téglával ennél bonyolultabb, - szinte bármilyen - forma kialakítható. Így tetszés szerinti alakzatok formázhatók, különböző felületi kialakítással. Lehet csupasz, látszó tégla a felület, de lehet tapasztani, vakolni is (akár több színűre is). És még kályhacsempék beépítésével is színesíthetjük a képet. Illetve ezen megoldások együttes alkalmazásával is lehet egyedi kályhánk.

Költsége csak a külső fal anyagában tér el a cserépkályhától, hiszen a belső tartalom ugyanaz, mindkét berendezésnél. Viszont itt akár több tízezer forintot is meg lehet takarítani az anyagköltség miatt.

A téglakályha mellett szól még, hogy a felületén keletkezett sérülések kevésbé láthatóak, zavaróak, mint egy kályhacsempe esetében.