Az ajtókról

A kályha elengedhetetlen tartozéka az ajtó. Ezen keresztül juttatjuk be a tűztérbe a tüzelőanyagot és itt kap levegőt is a tűz a megfelelő égéshez.

Barna rácsos cserépkályha

Fatüzelésű kályhánál elegendő egy ajtót beépíteni, melyen levegő-szabályzó retesz van. Ha vegyes tüzelésű kályhát szeretnénk, vagy túl apró fával tüzelünk, akkor szükség lehet rostélyra és hamuzó ajtóra is. Sokan a fatüzelés esetén is beépíttetik ezeket a szerelvényeket, mondván: biztos, ami biztos, legyen elég levegő az égéshez.

Mindig a kályha működési elvét és a tüzelőanyagot vizsgálva tudjuk meghatározni, hogy kell-e rostély és hamuajtó.

Az ajtók anyaga vas öntvény, vagy ritkább esetben sárgaréz öntvény. A lemezből készült ajtók a szegénység szüleményei. Manapság már csak autentikus népi kályhákon alkalmazzák őket. Az öntvény jól viseli a hőterhelést és a hőtágulást is. Ellensége a mechanikai behatás (ütés) és a hirtelen hőmérséklet-változás (hideg vízzel leöntés). Normális esetben ilyen nem fordul elő egy lakásban. Tehát az ajtók évtizedekig tökéletesen szolgálhatnak minket; rendeltetésszerű tüzelés és használat mellett.

Az utóbbi években terjedtek el az üvegezett ajtók, melyek látni engedik a tüzet, s különös fényeket árasztanak a lakótérbe. Műszaki szempontból teljesen biztonságos ezek használata.

Áruk persze a tömör vasajtóknál drágább. Mégis: ha több év távlatában gondolkodunk, érdemes a nekünk tetsző ajtóra pénzt áldoznunk, hiszen ez az elem a kályha egyik fő látványossága.

Műszaki szempontból aggályos lehet, hogy egy kis keresztmetszetű kéményre kötött kályhába nagy felületű ajtót építenek be. A fizika törvényei szerint az ajtó kinyitásakor a hirtelen áramlási keresztmetszet-változás depressziót okoz (nem a tulajdonosban, hanem a füst áramlásban), ami abban nyilvánul meg, hogy a tűztérből a füst (és esetleg a láng is) kicsap a lakótérbe. Ez kellemetlen (büdös füstszag), de lehet életveszélyes is (égési sérülés). Ha a szakember le akarja beszélni Önt a nagy ajtóról, azt csak az Ön érdekében teszi majd. Kis ajtók is léteznek üvegezett felülettel –nyilván kisebb az ablakuk.

Az ajtók mérete és stílusa illeszkedjen a kályhánk egészéhez, ami szintén ízlés kérdése, de nem elhanyagolandó kérdés.