Az első begyújtás a fűtési szezon elején

És hát elérkezett az első hűvös őszi nap, amikor jól esne a ropogó tűz mellett ülni. Nosza, gyújtsunk be –gondolja a gazda, majd neki is kezd a megszokott mozdulatsornak. De a kályha „orrán-száján” dől a füst, minden büdös és csípi a szemét a széngáz. Elromlott a kályha!

Dehogyis romlott, kedves emberek! Csak megint a fizika egyik jelenségével találkozunk. Jelesül az történik, hogy odakint melegebb van, mint a hűvös lakásban. A nap már nem elég erős ahhoz, hogy a falakat felfűtse, de a levegőt kellemes langyosra fűti az udvaron. Ilyenkor pedig a kémény huzatiránya megfordul. És minden levegő (a kályhában képződött füst is) a szobába áramlik. Mit tehetünk ilyenkor?

Mielőtt a kályhába tett tüzelőt meggyújtanánk, vegyük le a kémény tisztítóajtaját és égessünk el a kéményben pár darab összetekert újságpapírt. Ezzel a mutatvánnyal felfűtjük a kéményben lévő levegőt, mely így már melegebb, mint a kinti levegő ezért felfelé áramlik. És ekkor már nyugodtan meggyújthatjuk a kályhába rakott adagot.