A kályha színe

Az egyik fő külső jellemzője a kályhának a színe. Évekre meghatározza a szoba hangulatát, ezért nem mindegy, melyik színt választjuk. A bútorok, kárpitok, függöny színe összhangban kell, hogy legyen a kályhával.

A színek egyik fő tulajdonsága, hogy tudat alatt hatással vannak az ember idegrendszerére. Ezért sem mindegy, hogy milyen színű a meleg-gyár! A piros szín nem épp nyugtató, a szürke elnyeli a fényt, a sötét felületek nagyobbnak tűnnek, mint a világosak.Csempekályha

Bizonyos csempe mintákhoz pedig nem illik némely szín. Egy barokk csempe lila színben ijesztően barbár ízlésre vall. Persze mindez szubjektív és a végső döntést a megrendelőnek kell meghoznia.

Technikai oldalról is vizsgáljuk meg ezt a kérdést!

A csempék felületén az első begyújtások után hajszálrepedések keletkeznek a mázon. Ezt a szaknyelvben hárisznak nevezik. Ez egy normális jelenség, hiszen a máz anyaga nem annyira rugalmas, mint a csempe anyaga, ezért a különböző hőtágulás miatt a máz megreped. Sokan ekkor kétségbe esnek. Pedig semmi ok a pánikra. Arra kell vigyázni, hogy nedves ruhával, szivaccsal ne juttassunk be port ezekbe a repedésekbe (magyarul: száraz kendővel portalanítsunk), mert ez a piszkos lé soha nem varázsolható ki ezekből a vékony zugokból.

Ha régi csempéből építünk, akkor ez a piszkolódás elkerülhetetlen lesz; ez további hátránya a használt csempéből építésnek.

De ne gondoljuk azt, hogy ezek a repedések hatalmasok! Sokszor szabad szemmel nem is láthatóak. Közelről nézve a csempét vesszük csak észre.

Világos színű mázaknál nyilvánvaló, hogy jobban fog látszódni a hárisz, mint egy sötét tónusún. Ezért akit ez zavar, az ne válasszon világos csempét!