A csempekandalló

Rendszeres kérdés a megrendelők felől, hogy nem lehetne-e a kandallót beburkolni kályhacsempével? Akkor lenne nagy ajtón átvilágító tűz és szép csempe burkolat is.

Nos, a válaszhoz gyorsan elevenítsük fel az elején elmondottakat:

A kandalló gyors, heves égést produkáló szerkezet (kell, hogy legyen), mert azonnal meleget akarunk belőle kicsikarni. Hőleadó felületét nem szabad burkolni, mert akkor nem érvényesül a gyors melegítő képessége. Ugyan van burkolata, de az nincs hozzáépítve a tűztérhez, hanem a kettő között légrés van. Itt áramlik a helység levegője, mely a tűztértől egyből felmelegszik és a felső szellőző rácson át távozik a szobát fűtve. Mivel a készülék tömege kicsi, a tűz kialvása után a meleget nem tartja sokáig.

Na, vegyük sorra akkor a fentieket:

Hőtározó céllal nem szabad burkolni. Azért, mert ha ráépítenénk bármilyen burkolatot (pl. kályhacsempét), akkor a tűztérnek előbb a csempét kellene felmelegítenie, mely azután a helységbe sugározná a hőt. Ezzel pont az eredeti célt torpedóznánk meg: a helyiség gyors felfűtését.

Említettük, hogy a tűztérben nagyon heves az égés, így folyamatos hűtést igényel a szerkezet. Ez a hűtés a szoba levegőjének áramlása a vas tűztér körül (normál esetben). De ha ezt beburkoljuk, akkor nincs hűtés és már az első begyújtásnál károsodik a tűztérbetétünk.

Az egyedüli megoldás, ha a kandalló szerkezetét előírás-szerűen megépítjük, csak nem kővel, vagy márvánnyal burkoljuk, hanem kályhacsempével. De azt ne várjuk tőle, hogy akkor majd a tűz kialvása után órákig sugározza a hőt! A tűztér és a csempe burkolat között ugyanis ott lesz a légterünk, mely hőszigetelőként működik ebben az esetben.

Tehát esztétikai burkolatként megállja a helyét a kályhacsempe, de a kandallónk nem lesz tőle „izmosabb” készülék.

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy egy kifejezés téves használatára hívjam fel a figyelmet: 

Pár éve a kereskedelemben eladást növelendő ötletként bedobták, hogy a lemezből hegesztett vaskályhákat elnevezték kandallónak. A kandalló szóról a jó meleget ontó szerkezet jut először eszünkbe, mely a tudatunk alatt pozitív irányba tereli a gondolatainkat. Hajlamosak vagyunk a látott készüléket szépnek és hasznosnak vélni (nagyobb mértékben, mint a ráírt műszaki tulajdonságai).

Mi a valóság ezzel szemben? Annyi csupán, hogy az említett készülékek tűzterét egy fémlemezzel beburkolták, a két lemez között lehetőséget adva a levegőnek az áramlásra. Valóban, az elv ugyanaz, mint a klasszikus kandallóknál, de a teljesítmény messze alulmarad a falazott készülékek produktumától. Ezeket a zsebkandallókat a szakemberek nem tekintik annak, aminek el lettek nevezve.

Ráadásul a tűzterüket nem is bélelik ki a legjobb anyaggal. De ez is olyan vékony, hogy van, amelyik egy idény után már cseréért sír (vagy csak egyszerűen kipotyog a helyéről).