A használat szabályai, karbantartás, tisztítás

Amikor begyújtottunk, hagyjuk nyitva a levegő beengedő ajtónyílást. Nem résnyire, hanem teljesen. Ha elvesszük a levegőt, akkor az égés nem lesz tökéletes és elpazaroljuk a fűtőanyagot. Gyorsabban ég a tűz teljes levegő adaggal és ezért azt gondolhatjuk, hogy így hamar elvész a tüzelőnk. De az nem vész el, hanem a kályha több mázsás tömegét fűti fel.

Miután már nincsenek lángok, csak a parázs világít, el kell zárni a levegőt minden ajtón. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a huzat továbbra is fennáll és kiviszi a meleget a kályhából és a szobából is. Ezért fontos, hogy a használaton kívüli kályhának is tartsuk teljesen zárva az ajtóit és nyílásait!

Ha a hamugyűjtő tér több mint félig van telve, takarítsuk ki! Az el nem égett fadarabokat vegyük ki a tűztérből és a rostélyt is tisztítsuk meg! Itt kapja az égéshez szükséges levegőt a tűz, ezért nem mindegy, hogy a rostély mekkora felületen van lefedve hamuval, vagy egyéb hulladékkal.

Azt már említettük, hogy csak száraz tűzifával szabad fűteni. Ha ezt a szabályt megszegjük, elvész a garancia. Olyasmi ez, mintha a diesel motoros autóba benzint tankolnánk és miután tönkrement a motor, reklamálnánk a gyártónál.

Dióhéj miatt szétrobbant kályhaNem szabad mogyoró, dió héját bedobni, mert ezeknek olaj tartalmuk van és robbanást idézhetnek elő. Minden egyéb olajos anyag kerülendő, mint fűtőanyag. Még egyszer kiemelem: a kályha nem szemétégető!

A kályha külső felületét csak száraz ruhával vagy kefével szabad takarítani. Karcoló eszközökkel tilos támadni! Ne használjunk semmilyen vegyszert a csempe, vagy az ajtók tisztításához! Még konyhai mosogatószert sem!

Az ajtó üvegének takarításához használhatjuk a kereskedelemben kapható folyadékot, de itt is vigyázni kell, hogy a kerámia felületet védjük meg a szertől!

A szezon végén, amikor már nem fűtünk a kályhánkkal, ki kell takarítani a tűzterét és a füstjáratokat. Ezt magunk is elvégezhetjük, ha az építést végző szakember kioktatott minket erre. Ha nem, vagy nem vagyunk biztosak magunkban, hívjunk kályhást, aki átvizsgálja a szeretett csempénket és megtisztítja. A kéményről se feledkezzünk meg! Azt is ki kell takarítani, de minimum ellenőrizni. Így a fűtési idény kezdetekor nem kell kapkodnunk és nem érnek csalódások.