Kemence

Búbos kemence 2

A kemence egy sütésre alkalmas tüzelő berendezés. Ennél rövidebben nem lehet megfogalmazni ezt a nagy kedvencet.

A hazai szakirodalomban is bőven találunk anyagot a kemencék fejlődéséről, különböző típusairól. Néprajzi, műszaki oldalról közelítve egyaránt. Itt most csak annyit írok le, ami egy előzetes tájékozódást szolgál.

A kemence egy hő akku, mely a tűzből a meleget a falazatába tárolja, majd azt kisugározza. A belsejében ennek a nagy hőnek köszönhetően megsül a kenyér, a tök, a hús, de főzni is lehet a segítségével.

Mielőtt kemencét építtetnénk, mindenképp üljünk le egy szakemberrel és mondjuk el neki, mit szeretnénk. Ő türelmesen végighallgat és tájékoztat, faggat, javasol. Ön pedig dönt, hogy akkor mit is építsen. Nem vicc, mert velem megtörtént, hogy egy kemencéről 3 órán át beszéltünk egy családdal, és mire végeztünk, már nem is azt akarták építtetni, amit a megérkezésemkor. A beszélgetés során kiderült, hogy félinformációkból tájékozódtak, tévesen hittek és tudtak bizonyos hajdani legendákról, ködös emlékekről. Nem két hétig áll majd a kemence az udvarunkban, vagy a szobánkban, ezért itt is igaz a mondás: lassan járj, tovább érsz!

Kerti kemence 2Ha egy kivitelező rögtön rávágja az Ön első mondatára, hogy persze, megépítem; és már mondja is az összeget, akkor jobb óvatosnak lenni, mert nem biztos, hogy majd élvezzük azt a kemencét. Az ilyen szakinak nem az ügyfél boldogsága a fontos, hanem a pillanatnyi haszonszerzés.

Tévedés, hogy a kemence drága beruházás. Ez a mondat így nem állja meg a helyét. Egyrészt, mert van olcsó megoldás is, másrészt viszonyítani kell a műszaki tartalom és az építésre fordított idő mennyiségéhez is.

A kemence nem jó választás fűtés céljára. Eredetileg a kemencék az udvaron, vagy a falu szélén álltak. Később kerültek be a lakótérbe, s a sütéshez felfűtött kemence melege a házat is bejárta. Így kettős hasznosítású volt. Viszont a kemence a nagy száján keresztül kap levegőt az égéshez és némely típusa itt engedi ki a füstöt is. Ez viszont egy nagyon pazarló áramlás, nagy keresztmetszettel, ami azt eredményezi, hogy a meleg nagy része a füsttel együtt távozik, mielőtt az energiáját átadná a környezetének.

 

Kemence sparhelttel

Milyen alakú kemencét építsünk?

Alapvetően a kemence méreteit a tüzelőanyag befolyásolja. A kertből, szántóról, lugasból származó növények száraz részei nagy lánggal, hevesen égnek. Ezért ha ilyen anyaggal fűtünk majd, akkor magas búbot kell építeni, hogy a láng elférjen benne. Ha fával tüzelünk, akkor nem kell magas tűztreret építeni.

Ha télen is használni szeretnénk az udvari kemencét, akkor hőszigeteléssel vehetjük körbe, mely megakadályozza a meleg korai szökését.

Kerti kemence

Kiegészíthetjük a kemencét tűzhellyel (spór, sparhelt), grillezővel, füstölővel, bográcsozóval. Aszalni, főzni, füstölni tudunk a sütés előtt, közben és utána. Mindezt nagyszüleink mindennapos praktikaként élték meg. Mi most nosztalgiázunk és a magunk készítette ételekkel egy letűnt kort hozunk vissza a hétköznapokba.

Ne feledjük, hogy a nagy kemencébe lehet egy tepsit berakni, de a kicsibe négyet aligha. És nem túl gáláns, ha a vendégeink egy része már élvezettel fogyasztja a kisült ételt, míg a többiek vágyakozva nézik őket és visszaszámolnak, hogy mikor sül ki a következő adag.

A kemence építéséhez sok agyag, tégla és tetőcserép kell. Vannak csak agyagból, kőből épített változatok is. Mindenesetre a súlya tetemes. Ezért komoly alapot kell készíteni alá.

Kis kerti kemenceAz időjárás roncsoló hatásaitól pedig egy tetővel is illik védeni, ha az udvaron építjük fel. Láttam már tető nélkül is kemencéket, de a legtöbb pár hónap/év után összerepedezik, mert a fagy nem kíméli.

A vásári kemencék, vagy mobil kemencék praktikus, könnyen mozgatható termékek. Én nem építek ilyeneket. A kemence nekem nem a mozgásról szól. Nem akarom sütés után eltüntetni, betolni a garázsba, átvinni a telekre, meg a Józsiékhoz, mert éppen ott lesz hétvégén a buli.

A kemence időt, türelmet, odafigyelést igénylő barát, akire vigyázni kell. Aki mindig ott van, s ha ránézek, csak jó dolgok jutnak az eszembe. A rohanó, kapkodó, mindent azonnal akaró embernek nem való a kemence. Az vegyen egy villanyüzemű pizzasütőt. Vagy tanuljon meg elcsendesedni és a lángokba nézve gondolkodni. Magáról, a világról, az őseiről. A kemence ugyanis nevel.

Téglakályha

 

Kemence tűztér parázsKemencés csülök
Kemence Zemplénben