Kivel építtessek?

A fentiekben már megismerhettük a leendő kályhánk egy-két tulajdonságát. Miből készül, mennyi ideig használjuk majd, mit fog majd nyújtani? Ezeket behunyt szemmel gondoljuk végig! Majd azt is, hogy mennyi pénzt fogunk ezért kifizetni.

Ha Ön jól dönt: azt kapja, amit várt (garanciával); és biztonsággal aludhat el majd a kályha mellett. A papíros vállalkozót utol lehet érni hiba esetén, bármi számon kérhető rajta. Éppen ezért általában a munkájára is igényesebb, pontosan jelenik meg, nem hitegeti a megrendelőt. Segít a tervezési fázisban, az anyagok beszerzésében és a kivitelezéssel sem kapkod. Jó hírét nem fogja pár ezer forint miatt kockáztatni. Felszerelése, ruházata is árulkodó lehet (persze, a sáros nadrág és ing még nem jelent igénytelenséget, mert ez a kinézet egy kályhás esetén normális munkaidőben). Az ügyfél igényeit, kívánságait firtató kályhással jobban járunk, mint azzal, aki a második mondatnál kioktatja a kérdezőt és látatlanban kijelenti, hogy azt biztosan nem lehet úgy megcsinálni, ahogy a vevő kitalálta. Ez egy szolgáltatás, tehát a kivitelező van az ügyfélért.Kerti grillező

A „feketéző” kályhás rendszerint gyorsan mond egy árat (ami persze alacsonyabb az adót fizető, törvényesen működő vállalkozó ajánlatánál), gyorsan dolgozik (hogy le ne bukjon) és esetenként nem foglalkozik a lakás és az udvar tisztán tartásával (ez majd egy külön fejezetben olvasható). Munkája lehet, hogy első osztályú, teljesen előírás-szerű, de ha valami elromlik, hogyan kötelezhető a javításra? A megrendelőnek semmi nincs a kezében, mellyel legalább azt bizonyítaná, hogy tényleg az az ember építette a füstgyárat a szobában! E mellett a feketén dolgozó „szaki” ritkábban, (vagy egyáltalán nem) foglalkozik a szakmai továbbképzéssel. Nem ismeri az új rendeleteket, anyagokat, technikai újításokat. Mint az élet egyéb területén, a kályhás iparban is rohamos a fejlődés. Olyan igényekkel állnak elő a megrendelők, melyek teljesítésére igencsak fel kell készülni szakmailag.

Akárhogy is, de egy tüzelő szerkezetről van szó, mely a lakásunkban van. Ha kigyullad, oda lesz egy élet munkájának eredménye! Egy valami fog ott állni a leégett ház közepén: a tűzálló anyagokból épített kályha. És ekkor majd a „fekete” kályhás azt is letagadja majd, hogy valaha járt volna abban az utcában. A legális vállalkozó felelősség biztosítást köt, mely fedezi őt, ha munkájából adódóan kár keletkezik. Ennek meglétéről érdeklődjünk a kivitelezőtől!

A legjobb, ha referenciát kérünk a kivitelezőtől. Mondja el, hol épített kályhát korábban, menjünk el az általa megadott címre egy korábbi ügyfeléhez! Ne sajnáljuk az időt a tájékozódásra! A kályha tulajdonosok általában büszkén mutatják be az otthon egyik díszét és elmondják az építés során tapasztaltakat a kivitelezőről. Ez nem kémkedés, hanem normális óvatosság. Pénzünk és életünk múlhat egy rossz döntésen.