Milyen fajtái vannak?

Nyitott tűzterű kandalló

A nyitott kandalló a régi főúri kastélyokban volt divatos fűtő berendezés, kosztümös filmekben láthatunk ilyeneket. Működése nagyon gazdaságtalan, mert az eltüzelt fának a legjobb esetben is csak a 15-20 %-át használja a helység felfűtésére. A többi meleg a hatalmas kéményen keresztül (mert az aztán kell neki ahhoz, hogy üzemeljen) a szabadba távozik. Ezen felül fennáll a veszélye, hogy a tűzből kipattanó szikrák, égő fadarabok meggyújtják a környező padlót, kárpitot, bútorokat. Használata tehát gazdaságtalan és folyamatos felügyeletet igényel.

Zárt tűzterű kandalló

A zárt tűzterű kandalló már sokkal gazdaságosabb, hiszen akár 80% feletti hatásfokkal is üzemelhet. Arról ismerjük fel, hogy ajtaja van; e mögött ég a tűz. A szabályozásoknak köszönhetően kötelező a névleges teljesítmény feltüntetése a terméken, mely az átlag üzemelés során leadott teljesítményt jelöli. Ha ezzel az adattal találkozunk a készülék papírján, akkor bizalommal lehetünk a termék iránt.

A szikrák kipattanásától sem kell tartanunk és a lakást belengő füstszag sem lesz jelen, ha a kéménybe egy szép napon befúj a szél…

A zárt kandallók anyaga hegesztett kazán lemez, vagy vas öntvény. Ajtajuk hőálló üvegből készül. Füstcsövük a tűztér felett azonnal be van kötve a kéménybe, így az elégetett fának a hője ismét nem hasznosul teljesen a lakásban (megint a nagyvilágot fűtjük).

Vízteres kandalló

Amit folyamatos használattal pluszként írhatunk a kandalló javára: az, hogy a meglévő központi fűtés rendszerre lehet csatlakoztatni a vízteres változatait és így rásegíthetünk a lakás többi helységének fűtésére is (optimális esetben teljesen kifűthető vele a ház). A vízteres kandalló egy szobába telepített kazán üvegezett ajtóval.

Beépítése előtt minden esetben érdemes épületgépész szakember és megbízható fűtésszerelő véleményét kikérni és őket bízni meg a munkák elvégzésével (már ami a két fűtésrendszer összekapcsolását illeti). Ne feledjük: az ilyen készülék önmagában több százezer forint és az sem mellékes, hogy a lakásunk kigyulladhat, vagy elázhat egy hanyag kivitelező munkája után!