Lemezkandalló a boltból

Az üzletekben kapható lemezkandallókról nem árt tudni néhány dolgot:Túrós bukta

A kandalló elnevezés a fém kályhatestet beborító lemezköpeny miatt került rá ezekre a berendezésekre. Teljesítményük folyamatos tüzeléssel is meglehetősen szerény. Hatásfokuk szintén csekély, hiszen a tömegük és a hőleadó felületük is kicsi. A tűztérben alkalmazott anyagok hamar feladják a harcot a lángokkal és kipotyognak. Rendszerint 2-3 szezon után már javítani, cserélni kell őket. Ekkor derül ki a legtöbbről, hogy a benne lévő egyedi alakzatú idomokat nem lehet megvásárolni a kereskedelemben. Ilyenkor hívják a kályhást, hogy tegyen csodát. Az elgörbült, vetemedett lemez dobozt sokszor lehetetlen javítani, szétég, elgyengül. A kályha kidobásra ítéltetik.

Mindez azokra a kályhákra jellemző, melyek pár tízezer forintért megvehetők a boltban. Gondoljon bele mindenki ép ésszel: a szállítást, a kereskedő(k) hasznát leszámítva mekkora összeg az, ami bele van építve egy ilyen olcsó kályhába? Hogyan várjuk el a több éves működést?  

Nagy arányban igaz az állítás, hogy a kályha ára mutatja a beépített anyagok mennyiségét és minőségét is. Kis pénzért a boltban nem tudunk tartós cikket vásárolni.

Mielőtt egy ilyen olcsó és rövid életű kályhára költene, keressen meg egy kályhást, aki tájékoztatja, hogy mit lehet kihozni pár tízezer forintból, ami tartós, nem pazarolja a tüzelőt és talán esztétikusabb is! A kérdezés és a tájékozódás nem kerül pénzbe.