A kemence egy sütésre alkalmas tüzelő berendezés. Ennél rövidebben nem lehet megfogalmazni ezt a nagy kedvencet.
A hazai szakirodalomban is bőven találunk anyagot a kemencék fejlődéséről, különböző típusairól. Néprajzi, műszaki oldalról közelítve egyaránt. Itt most csak annyit írok le, ami egy előzetes tájékozódást szolgál.
A kemence egy hő akku, mely a tűzből a meleget a falazatába tárolja, majd azt kisugározza. A belsejében ennek a nagy hőnek köszönhetően megsül a kenyér, a tök, a hús, de főzni is lehet a segítségével.
Mielőtt kemencét építtetnénk, mindenképp üljünk le egy szakemberrel és mondjuk el neki, mit szeretnénk. Ő türelmesen végighallgat és tájékoztat, faggat, javasol. Ön pedig dönt, hogy akkor mit is építsen. Nem vicc, mert velem megtörtént, hogy egy kemencéről 3 órán át beszéltünk egy családdal, és mire végeztünk, már nem is azt akarták építtetni, amit a megérkezésemkor. A beszélgetés során kiderült, hogy félinformációkból tájékozódtak, tévesen hittek és tudtak bizonyos hajdani legendákról, ködös emlékekről. Nem két hétig áll majd a kemence az udvarunkban, vagy a szobánkban, ezért itt is igaz a mondás: lassan járj, tovább érsz!
Ha egy kivitelező rögtön rávágja az Ön első mondatára, hogy persze, megépítem; és már mondja is az összeget, akkor jobb óvatosnak lenni, mert nem biztos, hogy majd élvezzük azt a kemencét. Az ilyen szakinak nem az ügyfél boldogsága a fontos, hanem a pillanatnyi haszonszerzés.
Tévedés, hogy a kemence drága beruházás. Ez a mondat így nem állja meg a helyét. Egyrészt, mert van olcsó megoldás is, másrészt viszonyítani kell a műszaki tartalom és az építésre fordított idő mennyiségéhez is.
A kemence nem jó választás fűtés céljára. Eredetileg a kemencék az udvaron, vagy a falu szélén álltak. Később kerültek be a lakótérbe, s a sütéshez felfűtött kemence melege a házat is bejárta. Így kettős hasznosítású volt. Viszont a kemence a nagy száján keresztül kap levegőt az égéshez és némely típusa itt engedi ki a füstöt is. Ez viszont egy nagyon pazarló áramlás, nagy keresztmetszettel, ami azt eredményezi, hogy a meleg nagy része a füsttel együtt távozik, mielőtt az energiáját átadná a környezetének.
Milyen alakú kemencét építsünk?
Alapvetően a kemence méreteit a tüzelőanyag befolyásolja. A kertből, szántóról, lugasból származó növények száraz részei nagy lánggal, hevesen égnek. Ezért ha ilyen anyaggal fűtünk majd, akkor magas búbot kell építeni, hogy a láng elférjen benne. Ha fával tüzelünk, akkor nem kell magas tűztreret építeni.
Ha télen is használni szeretnénk az udvari kemencét, akkor hőszigeteléssel vehetjük körbe, mely megakadályozza a meleg korai szökését.
Kiegészíthetjük a kemencét tűzhellyel (spór, sparhelt), grillezővel, füstölővel, bográcsozóval. Aszalni, főzni, füstölni tudunk a sütés előtt, közben és utána. Mindezt nagyszüleink mindennapos praktikaként élték meg. Mi most nosztalgiázunk és a magunk készítette ételekkel egy letűnt kort hozunk vissza a hétköznapokba.
Ne feledjük, hogy a nagy kemencébe lehet egy tepsit berakni, de a kicsibe négyet aligha. És nem túl gáláns, ha a vendégeink egy része már élvezettel fogyasztja a kisült ételt, míg a többiek vágyakozva nézik őket és visszaszámolnak, hogy mikor sül ki a következő adag.
A kemence építéséhez sok agyag, tégla és tetőcserép kell. Vannak csak agyagból, kőből épített változatok is. Mindenesetre a súlya tetemes. Ezért komoly alapot kell készíteni alá.
Az időjárás roncsoló hatásaitól pedig egy tetővel is illik védeni, ha az udvaron építjük fel. Láttam már tető nélkül is kemencéket, de a legtöbb pár hónap/év után összerepedezik, mert a fagy nem kíméli.
A vásári kemencék, vagy mobil kemencék praktikus, könnyen mozgatható termékek. Én nem építek ilyeneket. A kemence nekem nem a mozgásról szól. Nem akarom sütés után eltüntetni, betolni a garázsba, átvinni a telekre, meg a Józsiékhoz, mert éppen ott lesz hétvégén a buli.
A kemence időt, türelmet, odafigyelést igénylő barát, akire vigyázni kell. Aki mindig ott van, s ha ránézek, csak jó dolgok jutnak az eszembe. A rohanó, kapkodó, mindent azonnal akaró embernek nem való a kemence. Az vegyen egy villanyüzemű pizzasütőt. Vagy tanuljon meg elcsendesedni és a lángokba nézve gondolkodni. Magáról, a világról, az őseiről. A kemence ugyanis nevel.